Leren in Vrijheid

'Vandaag had ik weer echt zin om naar school te gaan. Dit is mijn beste schooldag ooit! Wanneer kom je weer? Dit is de manier waarop we willen leren. Kun jij de school vragen of zij het ook zo wil doen?' Dit zijn enkele reacties vanuit andere kinderen die ik dagelijks ontvang.

 

Wat ik doe?

Ik kom als 'invalleerkracht', als de school me vraagt, gewoon als mezelf een dag 'lesgeven' in je groep. Ik werk met kleuters en in alle groepen tot groep 8 op 'gewone' scholen in het basisonderwijs. Ik stem af met kinderen, met jullie behoeften en breng zonder dwang het dagprogramma onder de aandacht. En dan bepalen we met elkaar, in gelijkwaardigheid hoe we samen de dag gaan vormgeven. Je voelt meteen de verbinding en de ruimte die er is om jezelf te zijn. Er heerst rust en ontspanning. Ik stem ook af met leraren en kinderen uit andere groepen.

 

Lieve kinderen,

Jullie en jullie behoeften zijn voor mij het allerbelangrijkste! Ik ben er om te ondersteunen in wat jullie nodig hebben. Ik denk mee en doe wat nodig is om jullie dromen en leerdoelen waar te maken. Ik sluit aan bij de manier van werken binnen je school, want dat is de basis die je kent. Ook jouw school heeft vast een prachtige visie waarin jij als kind wellicht op nummer 1 staat. Samen maken we die visie waar. Op de ene school zien ze 'The leader in me'. Op een andere school gaat het over 'Het ontmoeten van je beste ik'. 

 

Hallo, 

Ik ben Eliyah van Oers, van Oerstroom. Ik droom van onderwijs waar jouw eigenheid en jouw keuzes als kind volledig wordt erkend en geleefd. Van onderwijs waar jij je vrij voelt en mag leren op de manier zoals die bij jou past. Waar jij je als kind liefdevol ontvangen voelt, onvoorwaardelijk, in alles. 

 

Mijn missie: zoveel mogelijk kinderen ondersteunen dat onderwijs te krijgen waar ze echt blij van worden, iedere dag.  

 

Afhankelijk van je leeftijd kun je me als kind (jongere) rechtstreeks benaderen met vragen en verlangens. Natuurlijk is het ook mogelijk dat ouders of de school contact met me opneemt. Samen met de volwassenen om je heen kunnen we kijken en doen wat nodig is voor jou. Jouw stem wordt hierin altijd gehoord.  Het gaat erom dat jij de ruimte krijgt gewoon jezelf te zijn en te leren op de manier zoals die bij jou past. Ik denk dat jij niets liever wilt dan dat!

 

Natuurlijk ben ik er ook voor de volwassenen die met jullie te maken hebben. Hopelijk kiezen zij ervoor hun eigen ongemakken en oude manier van kijken te veranderen. Om op een nieuwe manier naar kinderen en onderwijs aan te kijken. Er volledig voor jullie kunnen en willen zijn, zonder iets van kinderen te moeten.

 

Lieve kind (jongere),

Misschien lijkt het voor jou een utopie. Voor mij is het dat absoluut niet en ook niet voor de vele kinderen die ik afgelopen jaren als leraar, coach en schoolleider heb ontmoet. Wij zijn samen het levende bewijs dat het onderwijs echt veel fijner en leuker kan zijn, gewoon door naar kinderen te luisteren. Door ja te zeggen op alles waar kinderen om vragen en vertrouwen te hebben in de wijsheid en goede ideeën van kinderen.

 

Vanuit Oerstroom (zo heet dit bedrijf) doe ik al het mogelijke om ervoor te zorgen dat het onderwijs echt verandert. Het kan en het moet écht anders op scholen! Ik doe het voor de kinderen! Jullie zijn voor mij het meest kostbaar voor onze toekomst en de toekomst van de wereld. Ik wil niets liever dan dat kinderen zich krachtig voelen en weten hoe uniek ze zijn. Ik wil ze alle ruimte geven om vanuit eigen kracht te groeien en te leren in vrijheid. 

 

Wat ik voor jou kan betekenen?

 

Misschien loop je als kind vast binnen het onderwijs of merk je dat je motivatie voor school tot een nulpunt is gedaald.

     Bel of mail me en we kijken samen wat er nodig is in jouw specifieke situatie.

 

Misschien wil je je verhaal kwijt om even op adem te komen. Om weer perspectief te zien en geloof in eigen kunnen.

     Bel of mail me en we kijken samen hoe je weer in contact kunt komen met de kracht die nog steeds in je zit.

 

Misschien wil je een keer een dag of paar dagen ervaren hoe het is om met een leraar op een manier te werken die echt aansluit bij je behoeften en bij wie je bent als jong mens?

     Bel of mail me en praat over mij bij je ouders, leraar of op je school, zodat zij mogelijk kunnen maken dat ik in jouw groep jou en       je groepsgenoten laat ervaren dat het heel simpel anders kan. Nu al!

 

Misschien is er een andere reden en voel je dat je hart sneller gaat kloppen als je deze tekst leest. Voel je dat ik voor jou, jong mens, het verschil kan helpen maken. Je kan helpen ruimte te creëren om gewoon jezelf te mogen zijn in leersituaties en thuis.

     Ik wil er zijn voor je, als jij dat wilt! Bel of mail me.

 

Tot slot doe ik een oproep aan alle kinderen die dit lezen om samen met mij (en gelukkig met steeds meer mensen die kinderen en onderwijs een warm hart toedragen) het onderwijs radicaal te veranderen. Ervoor te zorgen dat leren in vrijheid kan gebeuren zonder dwang of druk van bovenaf. Te bereiken dat kinderen echt een stem hebben in hoe ze zelf willen leren en wat ze willen leren voor hun eigen toekomst. Dat is wat jullie verdienen, zonder er iets voor te hoeven doen. Het is jullie recht, al bij jullie geboorte.

 

Laat je weten wat ik voor je kan betekenen? Ik kijk uit naar al jullie reacties!

 

Eliyah van Oers

 

eliyah.oers@gmail.com

06-12098743