over ons

Wij zijn Eliyah en Rosa van Oers. Onze levens waren heel verschillend, daarom duurde het waarschijnlijk ook even voor we elkaar vonden. Toen we elkaar in 2018 ontmoetten, was er meteen een gevoel van herkenning tot in het diepst van onze ziel. Jij bent het. Jij bent degene met wie ik mijn levensmissie kan volbrengen. Die woorden waren er toen nog niet bij, maar het innerlijk weten wel.

Inmiddels leven we alweer een paar jaar samen en kennen we elkaar door en door. We hebben samen diepe, diepe transformatieprocessen doorgemaakt. Onze droom om het onderwijs radicaal te hervormen wordt alleen maar sterker. En de wereld, die is er zo langzamerhand klaar voor.

Hier zijn we, Eliyah en Rosa, met onze missie. Onze school OER en onze academie Oerstroom. Je bent van harte welkom om je bij ons aan te sluiten.


OVER ELIYAH

 

‘Ik heb zoveel geleerd van kinderen, in al die jaren dat ik met ze mag werken. De puurheid die kinderen in zich hebben raakt me. Ik voel de eigenheid van ieder kind en de behoefte aan ruimte om te doen wat er van binnenuit wil ontstaan. Ik wil kinderen leren kennen in wie ze werkelijk zijn en hen helpen het pad te openen dat zij willen lopen in de wereld.

Het is mijn wens een omgeving te creëren waarin kinderen zich welkom en ontvangen voelen in wie ze zijn. Waarin ze de ondersteuning en het vertrouwen voelen zichzelf in alle kwetsbaarheid naar buiten te brengen. Ik ben zo blij met een plek voor de school in de natuur. Lekker naar buiten en spelen met alles wat in de natuurlijke omgeving aanwezig is.

Ik kan niet wachten om samen met Rosa binnen OER met kinderen aan de slag te gaan. Het zal een thuiskomen zijn voor alle kinderen en voor ons; een feest om iedere dag met elkaar te ontdekken wat het leven ons te bieden heeft. En samen vanuit onszelf de nieuwe wereld te creëren, in zuiverheid. Als ik echt contact maak met ieder kind, dan wordt al zichtbaar hoe die wereld eruit gaat zien. Hieraan wil ik mijn leven wijden.’

Eliyah van Oers studeerde pedagogiek en onderwijskunde en was eerder werkzaam als leraar, schoolleider, onderwijsadviseur en coach.

 

 

 

over rosa

 

'Toen Eliyah in 1985 als jonge leraar voor de klas stond, zat ik nog op de lagere school. Ik was acht jaar oud en ik was hartstikke goed in het schoolse leren. Er waren maar twee dingen die ik niet snapte:

  • Hoe het mogelijk was dat andere kinderen de lesstof zo vaak niet snapten, terwijl ik doodmoe werd van alle herhalingen;
  • En... als het ging om de grootte van het universum, dat ging mijn bevattingsvermogen te boven. Mijn mind kon daar niet bij. Als ik dit nu opschrijf, dan besef ik dat ik wellicht juist wel een heel adequaat voorstellingsvermogen had, maar dat ik er vervolgens zo duizelig van werd, zodat ik zei: laat maar, dit snap ik niet. ;)

Kortom: de basisschool was voor mij jaar in jaar uit veel te makkelijk. Ik leerde dus vooral om me te vervelen, om onder te presteren en mijzelf bezig te houden met dagdromen. Voor mijn ontwikkeling was dit funest.

Ik was mijn schooltijd begonnen met een 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan"-Pippi-Langkous-growth-mindset, maar het gebrek aan passend onderwijs zadelde me op met een fixed-mindset.

Op de middelbare school (het VO) veranderde ik mijn strategie. Waar ik eerst de beste wilde zijn met altijd het goede antwoord, koos ik er nu voor zo min mogelijk te doen. Mijn leerhonger had ik begraven.

Best zonde, voor iemand die uitvinder wilde worden. Maar ja, uitvinder worden leer je waarschijnlijk sowieso niet op school. Inmiddels voel ik me wel een beetje een uitvinder, want na een loopbaan in de creatieve sector heb ik het onderwijs inmiddels echt wel opnieuw uitgevonden.

Ik dacht dat Eliyah's verhaaltje lang was, maar ik heb enorm veel moeite om het kort te houden. Ik wil nog veel meer vertellen. Gelukkig kan dit ook op andere bladzijden van deze website.

Nog even zoeken naar een goeie oneliner om mee af te sluiten. Hum... Ik weet niet van wie deze quote komt, maar hier is ie dan: De beste manier om de wereld te verbeteren is door het onderwijs te veranderen.'

Rosa van Oers was oa werkzaam als grafisch ontwerper, tekstschrijver, conceptdenker en barista. Ze heeft een autodidactische leerstijl.